Для України потрібна підтримка європейських та північноамериканських союзників

 Кожна реформа України, кожен успіх є нагадуванням, що позитивна сила євроатлантичної спільноти штовхає країни до змін. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на Брюссельському форумі Німецького Фонду Маршалла (German Marshall Fund).

Довідка про Німецький фонд Маршалла Сполучених Штатів (German Marshall Fund, GMF) є безпартійним американським аналітичним центром державної політики і грантодавачем, метою якого є сприяння співпраці та взаєморозуміння між Північною Америкою і Європою. Він заснований у 1972 році узв'язку з 25-ми роковинами Плану Маршалла. GMF сприяє дослідженням і аналізу з трансатлантичних і глобальних проблем; скликає лідерів політики та бізнесу на міжнародних конференціях; надає можливості обміну для нових американських і європейських лідерів; і підтримує ініціативи зі зміцнення демократії. GMF фокусується на політиці, лідерстві і громадянському суспільстві. Штаб-квартира GMF знаходиться у Вашингтоні, округ Колумбія, і має офіси в декількох європейських містах.

Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що дії Кремля – найбільша загроза для цивілізованого світу з часів «холодної війни». У відповідь на зближення країн Східної Європи з НАТО і ЄС та підтримку ними України, Росія переписує свою закордонну політику з однією метою – дестабілізувати євроатлантичну спільноту. Про це сказав і Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі: «Поки ми розділяємо проблему України та Росії, Грузії та Росії, Молдови та Росії і не бачимо повної картини, то ми не зрозуміємо політику Росії і не зможемо дати адекватної відповіді».

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, говорячи про втручання Росії у внутрішні справи України, зазначив, що своїми спробами створити проросійський уряд Кремль призвів до того, що тепер Україна, а особливо її молоде населення, як ніколи далеко від Москви, і покращити відносини тепер можна, лише припинивши конфлікт та вивівши війська з території України.

Але, незважаючи на всі спроби агресора, Україна успішно реформується та йде на зближення із західним світом. Однак одним із факторів, який сповільнює цей рух, на переконання багатьох, є корупція. Віце-прем’єр-міністр наголосила, що в Україні відбувся неймовірний прогрес у боротьбі з корупцією за останні роки, і підкреслила, що антикорупція – це не лише суди і арешти. Велика кількість реформ та управлінських рішень допомогли закрити численні корупційні лазівки.

«Але наші успіхи були б неможливими без підтримки наших європейських та північноамериканських союзників», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окремо учасники дискусії обговорили мовне положення нового Закону України «Про освіту». «Я думаю, що Закон України «Про освіту», який привернув таку увагу, не намагається «дерусифікувати» Україну, його мета дерадянізувати країну», – сказала заступник Генерального Директора Європейської Комісії з європейської політики сусідства та переговорів з розширення Катарина Матернова.

Український Віце-прем’єр-міністр, у свою чергу, підкреслила, що західним партнерам важливо не лише підтримувати Україну словами, а й на практиці допомогти протистояти Росії, надавши зброю, тренуючи наших солдатів та розширивши санкції проти агресора. «Нам потрібна чітка позиція із засудження поведінки Росії. І євроатлантична спільнота має підсилити свою риторику, продовжуючи надавати знання, устаткування і тренуючи українців. Конфлікт не буде вирішений зброєю, але ми знаємо, що без неї та адекватних навчань ми можемо програти», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/

Коментарі

Популярні публікації