Україна на порозі вступу до НАТО

НАТО и Україна на глобусі
 Оборонний альянс НАТО офіційно визнав прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації, закріпивши за нею статус країни-аспіранта.  У повідомленні на сайті НАТО вказано: "В даний час чотири країни-партнера заявили про свої прагнення до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія і Україна".

Як зазначив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, ключовим імпульсом для надання Україні статусу країни-аспіранта НАТО стало рішення Верховної Ради України від 8 червня 2017.  8 червня 2017 року Верховна Рада визначила поглиблення співпраці України з НАТО з метою набуття членства в цій організації в якості основи зовнішньої політики. Відповідний законопроект №6470 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зовнішньополітичного курсу України підтримали 276 народних депутатів.

Як зазначено на сайті НАТО, "Суверенна, незалежна і стабільна Україна, неухильно віддана демократії і верховенству права, має першорядне значення для євроатлантичної безпеки. Відносини між Україною і НАТО почали розвиватися ще на початку 90-х років XX ст. і відтоді стали одним з найбільш значущих партнерств НАТО. Починаючи із 2014 року, внаслідок російсько-українського конфлікту, співробітництво між Україною і НАТО у низці ключових галузей було активізовано."

Необхідно зазначити, що після отримання Україною незалежності безперервні гібридні загрози зі сторони РФ спонукали Україну до вступу до оборонного союзу НАТО. Проте, російським агентам впливу та агентам російських спецслужб  в Україні тривалий час вдавалося утримувати Україну від процедур вступу до оборонного альянсу НАТО, або зупиняти цей процес як у часи Януковича та поступово роззброювати Україну. Спочатку менеджери державного управління України ліквідували ракетно-ядерну зброю (потенціал №3 у світі після США і РФ), а потім, що менш відомо, віддали в РФ крилаті ракети та їх носії (потенціал №2 у світі після США, більше 500 КР українського виробництва).

У наслідок поступового обеззброювання України, у 2013-2014 роках гібридні (державно-"приватні") російські Сили спеціальних операцій захопили Кримський півострів України та розв`язали гібридні бойові дії у окремих районах Донецької і Луганської областей. Україні було складно протистояти цьому, адже Росія отримала величезний досвід гібридних бойових дій під час війни на півдні РФ у 1994-2013 роках та під час війни проти Молдови, Грузії, Осетії, Абхазії. Українські військові на службі та пенсії отрмували мізерне грошове забезпеченні, мали застарілу військову техніку та озброєння.

Після початку російської гібридної агресії, Україна здіснила цілеспрямований комплекс заходів для вступу до оборонного союзу НАТО і фактично захищає східні кордони країн Євросоюзу і НАТО від прямого дестабілізуючого російського впливу.

Членство України в НАТО - це необхідна гарантія процвітання не тільки України, але й НАТО і Євросоюзу - у рамках євроатлантичного партнерства із США і Канадою. Це не "красиві слова", а реальна необхідність в умовах зростаючої російської агресії.

Україна серед країн Євросоюзу є №1 за площею №6 за чисельністю населення.

Україна у списку країн світу є №33 за кількістю населення і №44 за  територією.

Україна є №4 у списку країн НАТО за чисельністю військовослужбовців збройних сил:  США - 1447 тис.,  Туреччина - 776 тис., Франція - 258 тис., Україна - 250 тис., Італія - 230 тис., Німеччина - 200 тис., Великобританія - 188 тис., Іспанія - 178 тис., Греція - 177 тис, Польща - 105 тис., Румунія - 93 тис., Болгарія - 68,5 тис., Канада - 62 тис., Канада- 62 тис., Чехія - 57 тис., Нідерланди -53 тис., Хорватія - 51 тис., кожна з інших 13 країн має чисельність збройних сил менше ніж 50 тисяч.


Коментарі