Членство України в Євросоюзі - завдання років, а не десятиліть. Це потрібно всім!


У своїй знаменитій книзі The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997), "Вчитель Президентів" Збігнев Бзежинський зазначив, що "... Десь між 2005 і 2010 роками Україна, особливо тоді, коли вона доб'ється значного прогресу в проведенні реформ усередині країни і тим самим більш чітко визначиться як країна Центральної Європи, повинна бути готова до серйозних переговорів як з Європейським Союзом, так і з НАТО. З огляду на особливу геополітичну зацікавленість Німеччини і Польщі в незалежності України, цілком можливою є така ситуація, при якій Україна поступово буде втягнута в особливі франко-німецько-польські відносини. До 2010 року франко-німецько-польсько-українське співробітництво, яке буде охоплювати приблизно 230 млн. людей, може, мабуть, перетворитися в партнерство, яке поглиблюватиме геостратегічну взаємодію в Європі". 

На жаль, прогноз Збігнева Бзежинського щодо України затримується, хоча у 2008 році США вже пропонували Україні особливе партнерство з НАТО. Якби в той час НАТО і Україна почали більш активний рух до зближення, то це було б краще для всіх.

17 березня Президент України Петро Порошенко в в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke виразив переконання у тому, що членство України в Європейському Союзі є питанням кількох років, а не десятиліть.

«У Німеччині це може бути непопулярним, але я абсолютно впевнений, що Україна буде прийнята до Європейського Союзу. І це буде питання років, а не десятиліть. Навряд чи якась інша країна виявляє більше ентузіазму по відношенню до Європи, ніж Україна... Усі експерти підтверджують, що за останні три роки Україна домоглася більшого прогресу, ніж за попередні 25 років ... Ми відповідатимемо критеріям вступу, у тому числі щодо боротьби з корупцією... Якщо найуразливішим для корупції раніше був сектор енергетики, то тепер існує комплексна система управління, існує нульова терпимість до корупції... Запитайте у західних інвесторів: вони підтвердять, що ми досягли значного прогресу», - зазначив Петро Порошенко.

Глава України наголосив, що встановив курс на вступ України до НАТО, а потім до ЄС і рішуче продовжуватиме шлях реформ. Він також зауважив, що органи боротьби з корупцією мають підтримку і довіру міжнародних ділових партнерів, і висловив упевненість, що разом з європейськими партнерами Україні вдасться ще більше знизити рівень корупції в країні.

Коментарі