Президент Трамп призначив Держсекратарем нинішнього директора ЦРУ Майка Помпео замість Рекса Тіллерсона, який мав бізнес в РФ




Бурхливі кадрові перестановки в адміністрації США - Президент США Дональд Трамп призначив Держсекратарем нинішнього директора ЦРУ Майка Помпео і звільнив з цієї посади Рекса Тіллерсона.

Майкл Річард «Майк» Помпео (англ. Michael Richard «Mike» Pompeo; нар. 30 грудня 1963, Орандж, Каліфорнія), з 2011 року представляє штат Канзас у Палаті представників США.


У 1986 р. Майкл Помпео закінчив Військову академію США у Вест-Пойнті, а потім служив в армії Сполучених Штатів з 1986 по 1991 рр. після звільнення працював як приватний підприємець, заснував компанію Thayer Aerospace. У 1994 році Помпео закінчив юридичний факультет Гарвардського університету зі ступенем доктора права, був редактором Юридичного журналу Гарвардського університету. 

18 листопада 2016 року Президент США Дональд Трамп оголосив, що призначить Помпео директором Центрального розвідувального управління. 23 січня 2017 року він був підтверджений сенатом Сполучених Штатів з голосами 66 проти 32. 


13 березня 2018 року призначений на посаду Державного секретаря США.

Майкла Помпео не люблять в Росії, адже він замінив Рекса Тіллерсона, у якого Кремль інвестував значні кошти. На російській сторінці Вікіпедії про Майкла Помпео написано, що "Он служил кавалеристом, патрулировавшим железный занавес до падения Берлинской стены...", що є грубою помилкою перекладу


Також корисно знати про особливості діяльності Рекса Тіллерсона до того, як його призначили на посаду Держсекретаря США, адже він має величезний досвід роботи з Росією з 1990-х років 


Рекс Тіллерсон (англ. Rex Wayne Tillerson; нар. 23 березня 1952). Головний виконавчий директор і голова ради директорів нафтової корпорації ExxonMobil. Запропонований на  посаду державного секретаря обраним президентом США Дональдом Трампом у грудні 2016 року.

Рекс Тіллерсон ріс в Оклахомі і Техасі, основних нафто- і газодобувних штатах США. У 1975 році закінчив Техаський університет в Остіні, де вивчав інженерну справу (в університетські роки перебував в студентському братстві Alpha Phi Omega, куди до 1968 року брали тільки бойскаутів. Відразу почав кар'єру в Exxon на промислах, до середини 1980-х очолював службу розвитку бізнесу в газовому департаменті корпорації.

У 2001 році Рекс Тіллерсон став старшим віце-президентом ExxonMobil, в 2004 році увійшов до ради директорів корпорації, з січня 2006 року — голова ради директорів і CEO ExxonMobil. 14 грудня 2016 року корпорація оголосила про відставку Тіллерсона і вступі на посаду з 1 січня 2017 року його наступника — Даррена Вудса. Згідно з документами, наданими німецькій газеті Süddeutsche Zeitung анонімним джерелом, в 1998 році Тіллерсон став директором зареєстрованої на Багамських островах російсько-американської компанії Exxon Neftegas (за даними самої ExxonMobil, він залишив цю посаду в 2006 році, коли очолив корпорацію). У 1990-ті роки, будучи представником Exxon в Росії, Тіллерсон зіграв важливу роль в досягненні угоди по створенню міжнародного консорціуму для розробки нафтогазових родовищ «Сахалін-1», а в 2007 році, вже очоливши корпорацію, зумів відстояти її інтереси в протистоянні з російськими властями і Газпромом.

У тому ж 2011 році Exxon уклала угоду з корпорацією «Роснефть», відповідно до якого отримала доступ до нафтових запасів в російському секторі Арктики в обмін на інвестиції російської компанії в заморські проекти Exxon. Цей контракт був заморожений після введення санкцій у 2014 році, збитки американської компанії оцінюються приблизно в 1 млрд доларів, і Тіллерсон домагався скасування прийнятих рішень. За твердженням британської газети The Guardian, Тіллерсон особисто знайомий з главою «Роснефти» Ігорем Сечіним з 1990-х років, коли той працював у міській адміністрації Санкт-Петербурга (газета називає Сечіна найвпливовішою людиною в Росії після Путіна, в 2014 році він потрапив під персональні санкції). Тіллерсон домагався скасування існуючого кілька десятиліть заборони на експорт сирої нафти з США, а також зняття обмежень на розвиток проектів експорту зрідженого газу. Під керівництвом Тіллерсона ExxonMobil отримала в 2014 році чистий прибуток в обсязі 34 млрд доларів і сплатила 80 млрд доларів як податки. Крім того, корпорація продовжувала співпрацю з «Роснефтью» після введення санкцій в 2014 році. Журнал Forbes за підсумками 2015 року помістив Тіллерсона на 25-те місце в рейтингу найбільш впливових людей світу (за підсумками 2014 року він обіймав 20-те місце). За відомостями того ж журналу, Тіллерсон володіє 2,6 млн акцій ExxonMobil, вартість яких за підсумками 2015 року склала близько 240 млн доларів, а дохід їх власника — 27 млн ​​доларів.



Володимир Путін, Рекс Тіллерсон, Ігор Сечін - 2012 рік, Туапсе

На слуханнях в комісії Сенату з міжнародних справ 11 січня 2017 роки для затвердження держсекретарем. У 2011 році зробив політичні пожертвування з власних коштів в обсязі 42 800 доларів, при цьому вся сума надійшла до передвиборчих фондів республіканських кандидатів на виборах різного рівня, включаючи сенатора Мітча Макконнелла і кандидата в президенти Мітта Ромні. У грудні 2016 року Тіллерсона стали називати в числі можливих кандидатів на посаду державного секретаря США в майбутньому кабінеті Дональда Трампа. 6 грудня обраний президент провів особисту зустріч з Тіллерсона в нью-йоркській «вежі Трампа», і ділове видання The Wall Street Journal висловило стурбованість можливим призначенням людини, що має «зв'язки з Путіним». За твердженнями близьких, Тіллерсон познайомився з Путіним в 1990-і роки, коли представляв інтереси «Exxon» в Росії. Колишній заступник міністра оборони США Джон Хамр називає Тіллерсона людиною, який спілкувався з Путіним частіше будь-якого іншого американця, за винятком Генрі Кіссінджера. Тіллерсон входить до ради піклувальників Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Журнал Newsweek нагадав, що в 2006 році Royal Dutch Shell була змушена продати велику частину своєї частки в проекті Сахалін-2 Газпрому, і що в 2008 році British Petroleum розпродала свої російські активи після того, як російська влада відмовили у в'їзній візі її генеральному директору, а ФСБ провела рейди в офісах спільної TNK-BP (у 2013 році ці об'єкти перейшли у власність Роснефти), і привів думку Вільяма Браудера, що відсутність аналогічних проблем у ExxonMobil. Нагороджений російським орденом Дружби (2012).
Джерело: Рекс Тіллерсон. Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Володимир Путін вручає Орден Дружби народів Рексу Тілерсону 26.07.2013 року 

Очевидно, що Рекс Тіллерсон - потужний гравець у сфері бізнесу й політики. Проте, бізнес США з Кремлем закінчувався стратегічним програшем для США і для стабільності у світі. 

Мені подобалася і подобається креативність Президента США Дональда Трампа. Він має потенціал, для того щоб змінити світ на краще і, дай Боже йому це зробити за допомогою ефективних помічників й союзників. 

США повинні бути №1 у світі - це запорука миру.  

Демократія у США зробила свій вибор на сторону свободи й демократії, яка на стороні України, яка відбиває російську агресію та робить свій великий внесок у стабільність і мир у Євросоюзі та у світі, не дозволяє Росії вчинити нову "світову пролетарську революцію" чи ще якусь криваву і злочинну світову ініціативу. 


Коментарі

Популярні публікації